сряда, 21 февруари 2018 г.

Кой и защо ни следи в Интернет? Социални мрежи

Социалните мрежи придобиха огромна популярност в последните години и заедно с нея натрупаха огромна маса потребители и данните за техният живот! Вие доброволно или най-малкото информирано давате тези данни и получавате сериозните обещания и декларации, че те ще бъдат защитени и никога няма да бъдат предоставяни на трети страни. Всичко е напълно сигурно или пък не?!
Социалните мрежи ви следят! Следят всеки от нас, който просто сърфира из интернет. Много уебсайтове из мрежата са интегрирали аплети за директно споделяне към популярни социални мрежи и вие с лекота пращате снимки, статии, линкове директно към вашият профил в социалната мрежа, за да ги споделите с близките и далечните си приятели и със самата социална мрежа, която с радост после ще ви бомбардира с интересни за вас реклами и всевъзможни оферти от партньори (да, онези споменати по-горе трети страни). И ако тези аплети са видими за вас и изискват ваши действия, то на още повече сайтове има добавени „буболечки” или малки бисквитки, които следят пътят ви в интернет и усърдно докладват на сървърите на социалната мрежа къде ходите, какво гледате и четете и съответно от какво се интересувате. Целите – пак същите: реклама, продажби, пари! Същите тези мъници ви свързват с профила ви в социалната мрежа и така вашето досие става пълно и детайлно. Профилът ви е едно, него вие създавате, попълвате и контролирате. Там дори можете да послъгвате, нали така? Но досието ви се създава благодарение на навиците и поведението ви, неусетно за вас докато си „ровите” из интернет, и то вече е пълно и без лъжи.
Социалните мрежи знаят за вас повече отколкото вие самите знаете за себе си!
Тези „досиета” им дават възможност да структурират таргет групи, които да продават на търговци, рекламни агенции, и други заинтересовани и платежоспособни трети страни. Забележете, че те НЕ ПРОДАВАТ личните ви данни! Те ви ПРОДАВАТ като част от група по възраст, пол, интереси, образование, притежавани вещи, посетени места и много, много други неща, които могат да бъдат научени от вашата онлайн активност.

Как бихте могли да се опазите от това? Най-важното е да спазвате добра интернет хигиена! Излизайте (отписвайте се) от всяка услуга и/или социална мрежа, която използвате преди да се впуснете в обикаляне из мрежата. Внимавайте какво и как споделяте, включително снимки и местоположение. Мислете преди да изпратите уеб съдържание към профилът си в социалната мрежа. Използвайте блокери на съдържание.