събота, 18 юни 2016 г.

Дигитална обсесия 2 част: Телевизия, Новини, Времето и РекламаДо скоро скоро обсесията от Телевизията  и социалните медии не бе толкова голяма и вредна, но вече не е така. Непрекъснатото гледане на телевизия води до затлъстяване и обездвижване. Несъзнателно поглъщане на вредни храни (ако ядете пред телевизора) или внушена потребност от ядене на чипс или шоколадови иделия или други води до омагьосаната спирала на „сладко – солено – сладко” във всеки рекламен блок. А в рамките на един час от сериал или реалити  шоу има поне 20 минути реклами. Внушението от рекламата на храни и напитки е равносилно на това, аз да прекарам цял ден с вас и да ви говоря за торта (колко е вкусна, с каква глазура е и т.н.). Вярвайте ми още на първия час ще ви се яде торта. 
Обсесията от реалити предавания и сериали, не е толкова вредна в дългосрочен план (като алкохола и наркотиците), но си помислете колко по-продуктивни неща можете да направите в това време. Едва ли искате, като погледнете година назад, да помните единствено как сте се взирали в екрана и сте пропуснали всички весели моменти с приятели и семейство или възможностите да усмислите иначе безсмислено прекараното време пред телевизора.
Обсесия от Новини и Времето: „Аз трябва да знам всичко” или иначе казано „Зомбита пред телевизора”.
Най-лесния начин да манипулираш хората е като разбереш от какво се страхуват. Телевизията знае това! Страхът е фактор, който съществува в нашия свят, а когато някой ни вменява страх за бъдещи събития (като времето, природни бедствия или атентати), това е злоупотреба. Планетата земя е голяма и все някъде нещо се случва, но нужно ли е да знаем за това? Не, не е нужно! Както не ви интересува умиращите от глад и бедност в някоя страна от третия свят, така не ви интересуват и наводненията в Германия, нито торнадото в Тексас. Чували ли сте израза „всяка жаба да си знае гьола”?
На някой пукаше ли му когато в София удари градушката през 2014. Да, да всички знаят за нея, но на кой му пукаше? Само на потърпевшите и на застрахователите,  на вторите обаче им хареса. Прибраха повече пари, отколкото платиха, а да не говорим, че страхът от преживяната градушка още се усеща (няма как). Но не ви ли се струва малко нередно  в прогнозата за времето да вменяват условия за градушки и паралелно с това да рекламират  застраховка срещу това бедствие, с обещанието, че друг ще плати щетите. А дали ще има градушка и къде ще удари тя – само природата знае, но не бива да си играят със страховете на хората.
Нямате предства колко негативни емоции се дължът на т.н. „гледане на телевизия”, в последно време е много модерно, хората да внимават с какви храни се хранят, но не си дават сметка, че освен храна, нашите тела поглъщат емоции и ако те са постоянно негативни и напрягащи с времето стават токсични и водят до душевни състояния, като стрес, тревожност, депресия, нервност, гняв ескалиращ в ярост.
Има начин да се справите с това.
1. Изключете Телевизора, когато не го гледате. Ако няма предаване или сериал, който следите, спрете телевизора  и свършете нещо друго (със сигурност има такова, за което все не ви остава време или отлагате отдавна). С времето с тази практика ще установите с колко много време всъшност разполагате и колко пълноценни можете да бъдете когато „не зяпате тъпо телевизора”. Определете си 1-2 часа за гледане на предавания, сериали и филми.
2. Не оставяйте телевизора да работи включен за фон. Смятате, че не ви пречи или разсейва като не го гледате, но грешите. Той ви влияе на подсъзнателно ниво и ви пречи да се съсредоточите, той ви облъчва.
3. Намерете друг източник на новини и информация. В информационната ера в която живеем информацията е навсякъде около нас. Вече не е нужно да сте пред телевизора в определен момент от деня, за да знаете какво се случва.  Доказано е, че рейтингите на телевизиите са най-високи по време на новините и нарастват бомбастично, когато дойде ред на времето. Нещо което не знаете е, че по това време вървят и най-скъпите реклами. Не е нужно да се подлагате на това. Вместо това опитайте кратки информационни бюлетини било то по радиото, от вестниците или сайтове. Гарантирам ви, че дори да не гледате новините по телевизията, няма да останете не инфорнирани.
4. Специализирани телевизиони канали: Филмови канали, Исторически канали, Хоби канали – кулинарни или риболовни, Спортни канали и др. В тях няма комерсиална реклама, има само вътрешна реклама на техни предавания или реклама на техни партньори или спонсори, които са пряко свързани с канала.
5. Интернет като алтернатива на телевизията. Много е хубаво да гледате филм или предаване  без досадното прекъсване за реклами. До скоро това ставаше в Интернет, но вече и там има Реклами, някой от които достата нахални. Вие не можете да контролирате рекламите по телевизията, но можете да ги ограничите или блокирате на вашия компютър или Интернет устройства, чрез софтуер за блокиране на Реклами и Рекламно съдържание (Следва статия за подобен софтуер).