четвъртък, 28 септември 2017 г.

Удължете живота на батерията

Технологиите постоянно се развиват, в това число и батериите, но проблема с ограниченият им живот и загубата на капацитета им с времето си остава. Много е вероятно в бъдеще тези проблеми да бъдат намалени още, но дотогава вие можете активно да работите за запазване здравето на батериите във вашите преносими устройства, като лаптопи, мобилни телефони, таблети, медийни плеъри, четци на електронни книги и други захранвани от презареждаеми батерии.
Как да удължите живота на батериите? Няколко лесни действия от ваша страна могат значително да намалят изтощаването на батерията. На първо място винаги използвайте настройките за управление на захранването (Power management), които производителят на вашето устройство е оптимизирал и задал. Ако нямате подобни фабрични настройки се насочете към управление на захранването и батерията от контролният панел (менюто с настройки) на операционната система на вашият лаптоп, таблет или мобилен телефон (смартфон). Изключете безжичната връзка с локалната мрежа и/или Интернет и Bluetooth, ако няма да ги използвате. Задължително изключете търсенето на свободни точки за достъп до Интернет! Това сериозно се отразява на консумираната от батерията енергия. Използвайте опцията за изключване (Turn off / Shut down) или хибернация, вместо режимите Standby и Sleep. Последните не изключват устройството напълно, което води до постоянна консумация на енергия от батерията. Изключете портовете, които не използвате, като: VGA, Ethernet, PCMCIA, USB. Намалете яркостта на екрана. Това важи за всички захранвани от батерия преносими устройства. Ако вашият екран е с технология OLED избягвайте дългото визуализиране на бели изображения. При този тип екрани белият цвят консумира най-много енергия. На последно място може да се погрижите за условията, при които използвате, съхранявате и зареждате вашите батерии. При всички случаи избягвайте екстремните температури! Високите температури са голям враг на презареждаемите батерии. За това осигурете добро охлаждане на вашето устройство, докато то работи. Не поставяйте лаптопа на меки повърхности (одеяла, покривки, легла, крака и други), защото това пречи на доброто охлаждане, а при висока температура батерията се изтощава значително по-бързо. Стремете се винаги да зареждате вашите батерии на стайна температура! И като стана дума за зареждане, няколко думи и за това.
Как да зареждате правилно батериите? На първо място: Не оставяйте батерията да се изтощи напълно и след това да я зареждате! Това важеше в миналото с базираните на никел батерии (NiMH и NiCd). При тях се наблюдаваше ефект на намаляване на капацитета на батерията известен като „ефект на паметта” (от англ. memory effect). С две думи ако включите да зареждате вашата базирана на никел батерия когато тя е на 20% и я заредите само до 80% с времето тя ще „забрави” тези 40%, които не се използват и зареждат. Следователно капацитета и ще намалее. Странно е, но е факт. Факт, който не важи за използваните в съвременните технологии батерии от литиево-йонен тип (Li-ion). При тях няма ефект на паметта и което е по-важно пълното разреждане и след това зареждане им вреди! Техният живот е базиран на цикли на заряд, които обаче са валидни именно при това пълно изтощаване и след това пълно зареждане. Съвременна Li-ion батерия има около 300 до 500 пълни цикъла на разряд и заряд. Сами преценете колко време е това, ако вие разреждате до край и зареждате изцяло вашето устройство по веднъж на ден да речем. Като правило може да приемете да дозареждате вашата батерия щом падне под 50%, но не до край! Това няма да й навреди, напротив това ще доведе до по-дълъг живот на Li-ion батерия. Старайте се да поддържате заряда й между 40% и 80%. Колко пъти ще я включите да я зареждате не е от значение и не се отразява на „здравето” на батерията. Ако ще я съхранявате (батерии на лаптопи и мобилни телефони, които няма да използвате известно време) я заредете до около 40-50% и след това я откачете от устройството и я приберете в хладно (не студено) помещение. Последно важно правило: Не оставяйте устройствата включени към зарядно дълго време, след като батерията е заредена! Презареждането може да унищожи много бързо батерията! Много от съвременните устройства изключват режима на заряд, след като батерията е пълна, което намалява риска от презареждане. Освен това е желателно да избягвате режима на бързо зареждане, който е включен към някои мобилни телефони (смартфони). Той значително намалява времето за зареждане, но прекомерната му употреба може да влоши качеството на батерията и да намали живота й.
Спазвайки тези лесни правила ще можете да се радвате дълго на вашите преносими устройства, като запазите техните батерии в добро здраве! Ако имате допълнителни въпроси винаги може да се свържете с мен и аз с радост ще им отговоря.