четвъртък, 28 септември 2017 г.

Десет признака, че компютърът ви има вирус


Наличието на инсталиран антивирусен продукт на вашият компютър по никакъв начин не ви гарантира, че вие нямате вирус или няма да хванете такъв. Важно е да обръщате внимание на вашият софтуер за защита дори и в случаите, когато той не индикира чрез иконка в системната лента или предупредително съобщение, че нещо с него не е наред. Вие сами е хубаво да проверявате дали са актуални дефинициите, които отговарят за откриването и спирането на заплахи; дали няма налични актуализации за самата програма; дали все още имате валиден лиценз, а ако тествате пробен продукт своевременно да го закупите или подмените с безплатен аналог след изтичане на пробния период; дали вашият защитен софтуер е сканирал компютъра ви скоро или не и евентуално да стартирате проверка за вируси ръчно. Пренебрегването на тези дейности и често пъти оставянето на операционната система и друг софтуер без инсталирани важни актуализации води до заразяването с вируси, червеи, троянски коне, шпионски програми и друг зловреден софтуер. Абсолютна сигурност няма, това е ясно, но малко време отделено за подобни превантивни действия може да ви спести много главоболия после.
Десет признака, които ще ви подскажат, че на компютъра ви има вирус:
1. Компютърът работи много бавно.
2. Нищо не се стартира, когато кликнете на иконка или вашият софтуер не работи нормално.
3. Компютърът ви се рестартира, срива се или спира да работи без видима причина.
4. Антивирусната ви програма и/или защитната стена изведнъж спират да работят или просто са изключени без вие да сте го направили.
5. Не можете да отваряте дяловете на твърдият ви диск, оптични дискове, преносими флаш памети и други носители на информация.
6. Не можете да печатате с вашият принтер.
7. Започвате да виждате странни изскачащи прозорци уведомяващи ви, че имате вирус или друг зловреден код на компютъра, като най-често името на антивирусната програма и вируса са нещо, което не сте чували, а самите прозорци не се затварят лесно.
8. Започвате да виждате рекламни изскачащи прозорци.
9. Имате сериозни проблеми да изтеглите и инсталирате защитен софтуер, а често пъти и друг софтуер.
10. Изведнъж изчезват иконите от десктопа ви и/или други файлове от папките ви на твърдия диск.
Ако започнете да виждате един или повече от изброените признаци, то е много вероятно вашият компютър да е инфектиран и следва да бъде проверен с антивирусен скенер и почистен/възстановен. Ако имате въпроси или проблеми да откриете и премахнете вируси и друг зловреден код от вашият компютър не се колебайте да ме потърсите за помощ. Използването на актуален антивирусен софтуер, дори и безплатен, е строго препоръчително в днешният постоянно свързан към Интернет компютърен свят!