понеделник, 15 февруари 2016 г.

Актуализиране до Windows 10

С излизането на последното издание на операционната система Windows, а именно Windows 10 от Майкрософт решиха да предложат на потребителите си с лицензни издания на Windows 7 и Windows 8 (в техните актуални версии, както следва Windows 7 Service Pack 1 и Windows 8.1) безплатен ъпгрейд до новата версия в рамките на една година. Това бе индикирано с малка иконка с логото на операционната система в лентата до часовника. Именно от там потребителите може да заявят своето безплатно копие и компютърът ще извърши изтеглянето и актуализирането.
От Майкрософт наложиха насилствено това актуализиране, чрез ъпдейт за Windows 7 и Windows 8, който маркира изтеглянето и инсталацията на новата система Windows 10 като препоръчително. Това ще накара вашият компютър да започне да изтегля няколко гигабайта данни и в един момент, когато го рестартирате или просто го включите след нормално изключване, той да започне да инсталира новата операционна система. Процес, който отнема известно време и съвсем не е гарантиран като успешен и/или безпроблемен.
Аз лично не съм против развитието на операционната система на Майкрософт, както и не съм против офертата им за ограничено във времето безплатно актуализиране за потребителите им с лицензиран софтуер, но не смятам, че това трябва да става насила, без съгласието и без знанието на потребителите! Ако вашата компютърна система е настроена да се актуализира автоматично, както би трябвало да бъде, за да бъдете максимално защитени, то има голяма вероятност да стартира процеса по актуализиране до Windows 10. Имайте това в предвид, както и факта, че за момента не виждам друг вариант за спиране на това освен изключване на автоматичните актуализации, което от своя страна ще остави вашият компютър уязвим и незащитен към нови вируси, хакерски атаки и проблеми с производителността. А можеха просто да направят актуализацията допълнителна, което ще остави на потребителите възможност за избор, какъвто те имат чрез приложението за ъпгрейд от иконката в системната лента.