четвъртък, 28 септември 2017 г.

Как да запазите лаптопа си в добра форма по-дълго?


Много хора притежават лаптоп. Закупуването му не е евтино и със сигурност никой от вас не разполага с излишни средства, с които да замени разваленият си преносим компютър. Ето няколко лесни съвета, с чиято помощ ще запазите вашият лаптоп по-дълго в добра форма.
1. Винаги поставяйте лаптопа на равна, гладка и твърда повърхност, когато работите с него. Не поставяйте преносимият си компютър директно на краката си, на възглавници, одеяла, покривки, вълнести одеяла и други подобни материи. Така значително ще влошите възможностите на лаптопа за охлаждане, а от там и неговата работа. Ще го подложите на огромен риск от изгаряне на компоненти, деформиране на дънна платка и/или други елементи. Има също риск от попадане на влакна в охлаждащите елементи (вентилатори и радиатори), което ще възпрепятства тяхната работа и ще доведе до прегряване и повреда на преносимият компютър.
2. Включете режим Standby или Sleep преди да приберете лаптопа във вашата чанта или калъф. Не слагайте преносимият си компютър в чантата или калъфа му веднага след като сте затворили капака му, защото на системата й отнема известно време преди да активира режимите Standby или Sleep, а това означава, че вашият твърд диск все още ще работи и плочите му ще се въртят. Всякакви сътресения, обръщания, накланяния и други нормални при прибирането на лаптопа неща могат да повредят все още работещ твърд диск. За да сте сигурни можете ръчно да активирате режимите Standby или Sleep и да затваряте капака на лаптопа след като вече влезе в режим на готовност.
3. Не оставяйте вашият преносим компютър включен към електрическата мрежа постоянно. Постоянно зареждане на лаптопа може да увреди батерията и да съкрати живота й. Ако използвате лаптопа си като настолен компютър задължително го изключвайте от контакта няколко пъти седмично, за да дадете възможност на батерията да се поддържа. Колкото повече, толкова по-добре. Желателно е, като го изключите от контакта да изчерпате целият заряд на батерията преди отново да го включите към електрическата мрежа. Обратното, да оставяте преносимият си компютър за дълго с изцяло премахната батерия също не е полезно.
4. Почиствайте вашият лаптоп поне веднъж годишно. Натрупването на прах силно се отразява на производителността на вашият преносим компютър, на неговото бързодействие, както и на доброто му охлаждане. Почиствайте основно вашият лаптоп веднъж годишно, като това включва и отваряне на капаците му и почистване от запрашаване вътре, компонентите, охладителната система, както и качествено почистване на клавиатурата. Най-добре и безопасно тази дейност ще бъде извършена от техник.
5. Aко държите лаптопа си в постоянна готовност (Standby), изключвайте го веднъж на няколко дни. Много от дейностите по поддръжка, вградени в операционната система, разчитат на изключване и отново включване (рестарт) на компютъра. Това са почистване на кешове, временна памет и дори инсталиране на важни актуализации. Ето защо изключването на лаптопа или поне рестартирането на операционната система веднъж на няколко дни е от голяма полза за бързодействието на вашата машина и може да свърши чудеса за производителността, особено ако и поведението на компютъра ви става особено. Не забравяйте и да почиствате и оптимизирате твърдият диск, както и редовно да почиствате вашият браузър.
6. Създавайте резервни копия на вашите файлове (Backup). Много от хората никога не правят резервни копия на своите файлове и по този начин няма как да ги възстановят след срив или сериозна повреда (най-вече на дисковата подсистема) на своят лаптоп. Отделете средства за външен носител от реномиран производител (външен твърд диск е най-добре, но и флаш памет ще ви свърши работа, само че обема й е значително по-малък от този на външен твърд диск) и съхранявайте на него резервни копия на вашите файлове (всички или поне най-важните за вас или вашата работа, училище, университет). Създавайте тези резервни копия (Backup) поне веднъж в седмицата. Това ще ви предпази в случаи на кражба или повреда и няма да загубите вашите данни.